Köszönöm, nem.

2020.04.30

14 év alatt igencsak sok ingatlanban jártam és rengeteg ügyféllel találkoztam. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány érdeklődő mondta azt a megtekintés  után, - vagy rögtön, vagy pár napon belül - hogy köszönöm, de mégsem erre gondoltam.

Én komolyan nem értem, hogy miért olyan nehéz ezt kimondtani. Tudjuk, hogy nyilván néz más lakásokat is. Azt is tudjuk, hogy nem fog azonnal dönteni, sokmindent mérlegel. De ha már biztosan tudja, hogy ez nem tetszik, akkor miért nem mondja meg?! Én magam is tisztában vagyok azzal, hogy mit érez, mert már a szeme állásából meg a metakommunikációjából levágom az első 5 másodpercben, hogy volt-e értelme ide kijönni vagy sem. Higgyük el, hogy sokkal jobb rövidre zárni, mint áltatni az eladót. 

A "majd jelentkezem", "még nem tudom" , "az az első, amit megnéztem" szövegekektől ráz a hideg. Ez utóbbinak egy külön blogbejegyzést fogok szentelni, annyi mondanivalóm van róla :).

Hogy segítsem ezt a témát, írok néhány frappáns vagy épp nagyon egyszerű mondatot, amit nyugodtan elsüthet, ha ilyen helyzetbe kerül. Sokkal jobb lesz Önnek is, ha nem húzza az időt és az eladónak is, hogy nem várja remegve a választ. Egyébként a rutinosabbak is hamar összerakják a képet, ha valakinek nem tetszik a lakás, de azért mégis jól esne nekik valami...

Az a lényeg, hogy ne egy olyan kifogásba kapaszkodjunk, amit már a hirdetésben szereplő képek vagy a leírás alapján lehetett erősen sejteni. Mert akkor mégis minek nézte meg? Sőt, olyat se érdemes érvként felhozni, hogy drága, meg felújítandó, illetve olyan dolgokat felsorolni, amin igazából lehetne változtatni, mert akkor tulajdonképpen csak megegyzetés kérdése az egész. 

A kifogás olyasmi lehet, amin az eladó nem tud változtatni. Például: a környék, a ház, vagy a lépcsőház állapota, a lakóközösség, a tájolás, a kiköltözés ideje, ha Önnek esetleg gyorsabban kell. Bár ezeket is lehet jelezni a hirdetésben és akkor még inkább megszűrhetők az érdeklődők, de sokan erre nem térnek ki.

Íme néhány példamondat: mindegyiket érdemes a "köszönöm" szóval kezdeni és a "minden jót" vagy "sok sikert" kifejezéssel zárni. Ezt nem írom le minden gondolatnál külön, de fogadják meg, nagyon jól tud esni, ha ezeket a szavakat belefűzik.  

1. A lakás tetszik, de a környékben/lépcsőházban csalódtam és nem szeretnék ideköltözni. 

2. Az elosztása mégsem ideális nekünk és túl nagy munkával járna az átalakítás, praktikusabbat keresünk.

3. Számomra a fontos a  - napfény, park, csendes hely....- és nem elég az, amit most láttam.

4. Tetszik a lakás, de van egy másik is, amit még megnéznék, mielőtt döntök.  - Ilyenkor azért 2 nap múlva érdemes valóban visszajelezni.

5. Nem szeretnék magyarozkodni, nem tetszik a lakás.  - Miért ne lehetne ezt megmondani? Még ez is jobb, mint a semmi. Nem tetszik és kész, magyarázkodni sem kell. 

6. Szeretnék 2 napig gondolkodni rajta, alapvetően közelít az elképzelésemhez, de végeznék egy otthon egy kis tervezést és kalkulálást, hogy belefér-e a kereteimbe, megvalósítható-e, amit tervezek.  - Akkor viszont 2 nap múlva valóban jelezzünk vissza. 


Hogyan lehet ezt elmondani? Vagy szóban rögtön, elköszönéskor, vagy telefonon 1-2 napon belül, vagy elkérni a telefonszámot és küldeni egy SMS-t. Ez utóbbi a legszemélytelenebb, de még ez is elfogadható, legalább pont lesz a végén. 

Kövesse az írásaimat továbbra is!Lukács Ágnes - ingatlan szakértő - 06 70 612-1074 - budapestiotthon1@gmail.com
Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!